Bezglutenowe gofry (z awokado i jajkiem sadzonym)

Witajcie!

Chyba nie znam nikogo, kto by nie lubił gofrów. Zrobienie ich w wersji bezglutenowej jest tak samo proste, jak tych zwykłych i zajmuje niewiele czasu. Gofry są pyszne, bardzo syte, można je zrobić zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Moja wersja jest śniadaniowa – białkowo-tłuszczowa. Pewnie wkrótce pojawi się również wersja na słodko! 🙂

Przepis:

  • 90 g mąki gryczanej
  • 100 ml mleka roślinnego
  • 1 łyżka oleju (np. lnianego)
  • 1 jajko z wolnego chowu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Wykonanie:

Wszystkie składniki wymieszać, ciasto odstawić na około 10 minut, żeby nieco zgęstniało. Smażyć w rozgrzanej i minimalnie posmarowanej olejem gofrownicy. Mnie wyszły 4 sztuki, podałam je z awokado i jajkiem sadzonym. Smacznego! 🙂

 

Reklamy

2 thoughts on “Bezglutenowe gofry (z awokado i jajkiem sadzonym)

  1. Pingback: „Nutella” z daktyli – Healthy sweet

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s