Pizza bezglutenowa

pica, pica, pica.. 🙂

Chyba nie znam nikogo, kto nie lubi pizzy. Ta domowa jest na pewno zdrowsza i tańsza, no i możecie dodać ile chcecie dodatków. Przedstawiam przepis na bezglutenowy spód do pizzy, jest przepyszna! Naprawdę, to była chyba najlepsza domowa pizza jaką w życiu jadłam. Podobno takie rzeczy wychodzą przez przypadek, a ja zapomniałam dać oliwy do ciasta 😉

Nie jem nabiału, więc zazwyczaj używam wegańskiego żółtego sera, zrobionego z oleju kokosowego. Jako, że studencka kuchnia jest często uboga moim sosem na pizzy jest ketchup z oregano 😀

Przepis:

  • 30 g drożdży
  • 220 g mąki (ja użyłam gryczanej i jaglanej)
  • 2 łyżki lnu
  • 6 łyżek ciepłej wody
  • pół łyżki cukru (użyłam trzcinowego)
  • dodatki: u mnie chorizo, szczypiorek oraz ser żółty
  • sos: ketchup/koncentrat pomidorowy + przyprawy

Wykonanie:

Drożdże rozrobić z ciepłą wodą i cukrem, odstawić na około 15 minut przykryte ściereczką. W tym czasie można zmieszać mąki i len. Po 15 minutach dolać drożdże do suchych składników. Całość wymieszać najpierw łyżką, potem ręcznie zagnieść ciasto. W razie potrzeby podsypać trochę mąki, ciasto powinno odchodzić od dłoni, ale nie być tępe. Ciasto zostawić w ciepłym miejscu pod ściereczką na około 40 minut do godziny. Piekarnik nagrzać do 180 st C na grzanie góra-dół. Ciasto rozwałkować i ułożyć na blasze, posmarować sosem według uznania, ułożyć dodatki, ser i piec 15-20 minut (lepiej obserwować pizze, piekarniki są różne).

Smacznego!

Reklamy

3 thoughts on “Pizza bezglutenowa

  1. Pingback: Omlet bezglutenowy | Healthy sweet

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s