Przegląd mąk bezglutenowych

Czym zastąpić klasyczną mąkę pszenną? Jest wiele rodzajów mąk, nie każda nadaje się do wszystkich wypieków. Należy też pamiętać, że mąki bezglutenowe są bardziej chłonne i mniej zbite, więc nie można ich zastępować w przepisach z mąką pszenną czy żytnią 1:1.

Mąki bezglutenowe:

  •  Mąka gryczana – zdecydowanie moja ulubiona; można jej użyć do wszystkiego, szczególnie pieczywa, ciasta do pizzy czy pierogów. Jest dosyć intensywna, ale jeśli nie przeszkadza Ci smak gryki to stanie się Twoją podstawową mąką.
  •  Mąka jaglana – delikatna, najbardziej uniwersalna; trochę mdła, można jej użyć do wszystkich wypieków. Polecam zmieszać z innymi mąkami.
  •  Mąka ryżowa – nadaje chrupkości wypiekom, dlatego będzie dobra do pieczywa czy muffinek; ma specyficzny smak i zapach, nie związany z ryżem. Polecam zmieszać z inną mąką w zależności od rodzaju wypieku, gdyż nie zbyt wiąże ciasto.
  •  Mąka kukurydziana – żółta, miałka mąka. Używana do zagęszczania sosów (osobiście jestem bardzo na nie wszelkiemu zagęszczaniu!), jako panierka do mięsa czy do placków.
  •  Mąka z amarantusa – spulchnia ciasto i nadaje orzechowego posmaku.
  •  Mąka kokosowa – nie wiąże ciasta, należy ją zmieszać z innymi mąkami. Można z niej zrobić owsiankę (a właściwie kokosankę).
  • Mąka ziemniaczana – może być zanieczyszczona glutenem. Używana najczęściej jako zagęstnik do zup czy sosów.
  •  Tapioka (mąka z manioku) – występuje w postaci granulek lub miałkiej; ma neutralny smak. Można jej użyć, aby przygotować kisiel czy budyń.
  •  Mąka sojowa – miałka i dobrze wiąże ciasto. Ze względu na samą przetworzoną soję nie będę jej polecać, ale wybór pozostawiam Wam.
  • Mąka migdałowa- znana z francuskich makaroników. Idealnie nadaje się do słodkich wypieków. Nie jest tym samym co zmielone migdały, mąka jest robiona z blanszowanych migdałów i ma bardzo duży stopień zmielenia.

Jaka jest Wasza ulubiona mąka? Dajcie znać w komentarzu 🙂

Reklamy

3 thoughts on “Przegląd mąk bezglutenowych

  1. Pingback: Szarlotka | Healthy sweet

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s