Czym zastąpić cukier?

Cukier sprzyja wielu chorobom i jest głównym powodem problemów z nadwagą. Nie oznacza to jednak, że musimy rezygnować ze słodkiego smaku, więc czym go zastąpić?

  1. Miód – składa się z glukozy i fruktozy. Mimo, że jest odrobinę bardziej kaloryczny niż biały cukier, zawiera niewielkie ilości składników mineralnych, witaminy z gruby B, białka, pyłki kwiatowe i enzymy. Należy pamiętać, że miód w temperaturze powyżej 40 st C traci swoje właściwości.
  2. Ksylitol (cukier brzozowy) – równie słodki jak biały cukier, ale zawiera 40% mniej kalorii. Ma niski indeks glikemiczny, więc jest polecany dla cukrzyków. Przeciwdziała zakwaszeniu organizmu; wspomaga przyswajanie wapnia i magnezu, działa bakteriobójczo poprawiając odporność organizmu; podobno długotrwale przyjmowany hamuje łaknienie na słodycze.
  3. Syrop klonowy – sok z pnia klonu. Zawiera minerały i witaminy z grupy B; można go wykorzystać do słodzenia wypieków lub jako polewę.
  4. Syrop z agawy – ma niski indeks glikemiczny i jest źródłem błonnika, dzięki czemu przyspiesza przemianę materii. Zawiera dużą ilość naturalnego probiotyku – inuliny, który powoduje wzrost korzystnej flory przewodu pokarmowego, obniża poziom cholesterolu oraz lipidów w surowicy krwi oraz usprawnia pracę przewodu pokarmowego.
  5. Erytrytol – mniej słodki niż biały cukier; jego indeks glikemiczny wynosi 0 i jest bardzo nisko kaloryczny. Idealny do fit wypieków, można nim również słodzić napoje.
  6. Syrop daktylowy – słodszy niż biały cukier. Zawiera takie same składniki mineralne, jak same owoce. Można go wykorzystać do wypieków, lecz należy pamiętać, aby zmniejszyć ilość o 1/3 względem cukru.
  7. Stewia – dużo słodsza niż cukier, przy tym nie posiada kalorii. Występuje w różnych postaciach (liście świeże, suszone, sproszkowane, płyny i tabletki). Szybko ulega karmelizowaniu podczas pieczenia. Spożywana w bardzo dużych ilościach może wywołać biegunkę.
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s